Show menu

Spodbujamo podjetništvo med mladimi

Veliki otok 44b, Postojna, 4. 5. 2021

Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva je že v letu 2020 celostno in proaktivno pristopil k spodbujanju podjetništva in podjetnosti med mladimi. V sodelovanju z lokalnimi šolami smo izvedli pilotni program za spodbujanje podjetnosti med osnovnošolci, srednješolci in višješolci. Mlade smo vodili skozi proces oblikovanja in razvoja njihove poslovne ideje, vse do nacionalnega tekmovanja POPRI. Skozi delo z mladimi smo ugotovili, da le-ti izkazujejo pomembne podjetniške veščine (prepoznavanje vrednosti v procesu, izkušnji, neposrednem kontaktu z uporabniki in kupci), ki jih je vredno krepiti in skrbno spodbujati. Vendarle so mladi tisti, ki lahko s svojimi idejami, ustvarjalnostjo in zagnanostjo, prispevajo k razvoju pomembnih in uspešnih podjetniških zgodb.

V Mrežnem podjetniškem inkubatorju Perspektiva si zato prizadevamo za nove podjetniške priložnosti in programe za mlade, obenem pa smo ponosni na podjetnost in uspehe, ki jih dosegajo naši mladi podjetniki. Letos so se namreč predstavniki OŠ Antona Globočnika, Šolskega centra Postojna in Višje strokovne šole Postojna, na tekmovanju POPRI (tekmovanje v podjetniških idejah mladih),  s svojimi poslovnimi idejami in načrti, med 344-imi prijavami, uvrstili v polfinalni del tekmovanja, med 12 izbranih idej za področje celotne Primorske v svoji kategoriji.

Za strokovno mentoriranje, predvsem pa pomembno usmerjanje in spodbujanje mladih, pod okriljem Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva, skrbita izkušena in strokovna Dolores Keš, vodja programov za mlade na MPIP in Uroš Turk, srednješolski učitelj na ŠC Postojna. Med mlade podjetnike sta delila pomembne informacije in znanja v okviru osmih sobotnih srečanj, dodatno pa tudi še med tednom, ko so skupaj preverjali opravljeno delo ter razjasnili morebitna vprašanja. Pogostost srečanj z mentorji so mlade podjetniške ekipe v zadnjih tednih pred nacionalnim tekmovanjem stopnjevale, saj so se mladi pripravljali na nastope in predstavitve, kot pravi podjetniki pa tudi izboljšali svoje poslovne načrte do vsake podrobnosti.

Mladi podjetniki, ki so tudi pomembni člani podjetniške skupnosti Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva, so skozi mentorska srečanja pridobivali pomembna podjetniška znanja in veščine, uporabne za vsakdanje življenje. Razvijali so svoje ideje, iskali rešitve za ovire, ki so se jim nastavile na pot, zbirali informacije iz trga, komunicirali s potencialnimi kupci in iskali možnosti za prilagoditev ideje potrebam trga.

Po odlični izkušnji v lanskem letu, ko smo sodelovali z dvema šolama, smo k sodelovanju povabili šole celotne regije. Beležimo povečano zanimanje, trenutno sodelujemo s petimi šolami, interes pol za podjetniške vsebine in aktivnosti pa se še povečuje.