Show menu

PONI, prava priložnost za uresničitev poslovne ideje

Veliki otok 44b, Postojna, 3. 2. 2021

Z januarjem v prostorih Podjetniškega inkubatorja Perspektiva gostujejo udeleženci programa PONI – Podjetno nad izzive, ki ga vodi RRA Zeleni kras, financirata pa ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Podjetniški inkubator Perspektiva v projektu sodeluje kot zunanji  partner, udeležencem programa namreč nudi uporabo prostorov in mentorsko podporo zaposlenih na inkubatorju. 

S pestrim programom, izvedbo delavnic in z različnimi mentorji, udeleženci v obdobju 4-ih mesecev razvijejo in testirajo svoje poslovne ideje z namenom ustvarjanja novih podjetij. Program nudi udeležencem štirimesečno zaposlitev, v okviru katere pridobivajo nova znanja, izkušnje, priložnosti mreženja in spodbude za vstop na samostojno podjetniško pot.

Da je program PONI resnično prava spodbuda in priložnost ob začetnih podjetniških korakih, potrjuje ena izmed udeleženk letošnjega programa. »Za PONI sem izvedela čisto slučajno, ko sem iskala informacije glede ustanovitve in vodenja podjetja. Že nekaj časa imam namreč željo po izdelovanju ekoloških in večnamenskih igrač. Že na uvodnem razgovoru, ki je potekal v sproščenem vzdušju, sem dobila nekaj uporabnih informacij. Prvi mesec našega usposabljanja je bil precej intenziven. Poleg vrhunskih predavateljev in mentorjev, ki nas spodbujajo, sem spoznala nove sodelavce in potencialne poslovne partnerje, s katerimi skupaj razvijamo svoje ideje. Vzdušje v prostorih Podjetniškega inkubatorja Perspektiva je sproščeno in prijetno domače. S potekom dela in izobraževanja sem zaenkrat zelo zadovoljna.« Anamarija, udeleženka programa PONI

Tokratna skupina šteje enajst potencialnih podjetnikov, ki imajo nenehno podporo mentorjev. Jana Nadoh Bergoč, vodja Podjetniškega inkubatorja Perspektiva ter tudi mentorica v programu PONI razkriva del vzdušja in sodelovanja, ki ga iz tedna v teden krepijo z udeleženci: »Super je delati z udeleženci programa PONI, res smo navdušeni nad energijo in odločnostjo, ki jo kažejo, prav užitek je spremljati razvoj njihovih podjetniških idej. V inkubatorju jih skušamo pri tem kar najbolj podpreti, tako s poslovnim svetovanjem in mentoriranjem kot tudi z mrežami, ki jih vzdržujemo s podjetniško skupnostjo in prav njihov hiter razvoj kaže, da smo skupaj z RRA pri tem uspešni. Mislim, da skupaj dokazujemo tudi, da je to pravzaprav bistvo vsake uspešne podjetniške zgodbe: da si del nekega širšega okolja, da raziskuješ možnosti, ki ti jih to okolje ponuja in seveda tudi, da v to okolje vračaš in ga sooblikuješ.«

Za udeleženci je prvi mesec njihovega zavzetega dela. Kot izpostavlja vodja projekta na RRA Zeleni kras Jan Valenčič, je bil prvi mesec namenjen preveritvi poslovne ideje. Udeleženci so se seznanili s sodobnimi podjetniškimi znanji in utrdili osnove s področja marketinga in financ. Na podlagi personaliziranih psiholoških delavnic so spoznali psihološke prednosti in ovire ter podjetniške motivacijske dejavnike. S sodobnimi tehnikami poslovnega načrtovanja in postavljanja ciljev so naredili prvi osnutek poslovnega načrta in terminski plan dela, s pomočjo agilnih pristopov pa so svojo poslovno idejo tudi že testirali na trgu in na tak način svoje ideje prvič ponesli med potencialne kupce. V tem mesecu se bodo udeleženci podrobneje posvetili praktični raziskavi trga in postavitvi celotnega msp-ja.

Program PONI, model podjetniškega usposabljanja, ki se je začel z letošnjim letom, bo trajal do septembra 2022 in predvideva vključitev 50-ih udeležencev v 5-ih različnih skupinah. Vsi, ki imate svojo poslovno idejo, izkoristite eno od naslednjih priložnosti ter jo uresničite!